Per 1 juli 2023 verzamelt de huidige versie van Google Analytics, Universal Analytics, geen nieuwe data meer. Het is daarom zaak Google Analytic 4 zo snel en volledig mogelijk in te richten. Zeker wanneer je volgend jaar een lange termijn trend wilt bekijken, of jaar-op-jaar vergelijkingen wilt maken. Wat moet je weten over GA4?
Google Analytics 4 voelt heel anders aan dan Universal Analytics. Waarom maakt Google deze stap en verplicht het gebruikers mee te bewegen?
- Enerzijds wil het de customer journey over websites en apps beter in kaart brengen. Eén weergave voor een volledig overzicht van jouw klant.
- Anderzijds speelt privacy een grote rol. Zo verzamelt GA4 alle gegevens van apparaten in de EU via domeinen en op servers in de EU. Ook worden IP-adressen voortaan standaard geanonimiseerd.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Universal Analytics en Google Analytics 4?
- De accountstructuur van GA4 is versimpeld. Het is niet meer mogelijk met verschillende weergaven te werken. Een standaard set-up bevat één account en één property (domein).
- Voorheen kon data onbeperkt worden bewaard, met de mogelijkheid deze bewaarperiode in te stellen op 14, 26, 38 en 50 maanden. In GA4 is de keuze beperkt tot 2 of 14 maanden.
- UA is ‘hit-driven’, GA4 is ‘event-driven’. De focus in rapportage wijzigt van sessies en pageviews naar events (gebeurtenissen) en parameters. Zelfs een pageview is in GA4 een event. Standaard worden nu ook events als video starts en downloads gemeten. Aan jou om deze aan te vullen met events die waardevol zijn voor jouw business.
- GA4 rapporteert standaard op gebruikers, niet op sessies. Hierdoor kun je oude en nieuwe rapporten niet een-op-een vergelijken.
- Daarnaast vervalt de statistiek ‘bouncepercentage’. In plaats daarvan wordt er gerapporteerd op ‘engagement rate’. Een omgekeerde logica: welk percentage van je bezoekers was betrokken bij minimaal één event?
- Meer statistieken krijgen een nieuwe naam, bekijk zeker het overzicht van Google.
- In standaardrapporten behoort sampling tot het verleden. Dat is een grote winst voor iedereen met veel data, maar zonder een betaalde versie van Google Analytics.
- Veel standaardrapportages komen te vervallen. Deze kun je onder tabblad ‘Verkennen’ wel zelf nabouwen. Enkele voorbeelden van verdwenen standaardrapporten: landingspagina’s, funnel-visualisatie en het ‘social’ acquisitierapport.
- E-commercerapporten zijn sterk uitgekleed. Geavanceerde e-commercerapporten zijn helemaal verdwijnen. Ook attributierapporten zijn beperkt. Work in progress, hopelijk.
Spannend, al die veranderingen? Ga vooral eens aan de slag met jouw eigen account om vertrouwd te raken met Google Analytics 4!