Vuvero Verbeter uw vindbaarheid en rendement online

Microsoft Clarity – geduchte concurrent Hotjar?

M

Na een beta van twee jaar is Microsoft Clarity deze week officieel verschenen. De tool richt zich op het aanmaken en analyseren van heatmaps en gaat daarmee de concurrentie aan met tools als Hotjar, Lucky Orange en Mouseflow. Microsoft belooft een minimale impact op laadtijden. De tool is GDP compliant én is gratis, ongeacht het aantal pageviews in je rapportage.

microsoft clarity
Screenshot Microsoft Clarity

clarity versus hotjar

Hotjar is voor mij al jaren een zeer bruikbare tool voor websiteanalyses. De meerwaarde ten opzichte van Google Analytics is de diepergaande analyse op paginaniveau. Met heatmaps achterhaal je hoe ver gebruikers door een pagina scrollen en hoe hun cursus zich beweegt. Welk percentage van je bezoekers bereikt de footer? Zijn er misschien afbeeldingen die worden aangezien voor button? Microsoft Clarity biedt een soortgelijke functionaliteit. Het zet daarnaast in op machine learning, waarbij typische gedragingen gecategoriseerd worden naar bijvoorbeeld “rage clicks”, “dead clicks” en “excessive scrolling”. Hiermee moet je dode punten op je website makkelijker kunnen spotten. Een stuk van de analyse draag je dus over aan Microsoft. Deze analyse verschijnt in het Insights dashboard. Microsoft omschrijft het als volgt:

“We provide a dashboard of aggregate metrics to help you get an overall understanding of the traffic on your site. At a glance you will be able to see how many users were clicking on non-existent links or how many people scrolled up and down a page in search of something they couldn’t readily find.

Naast heatmaps biedt Hotjar een “recordings” module voor opnames van sessies. Dit kost wat tijd om te analyseren, maar zeker wanneer je met onverklaarbare data te maken hebt kunnen recordings je van goede inzichten voorzien. Wat weerhoudt een gebruiker er bijvoorbeeld van een product in zijn mandje te leggen? Microsoft biedt een nagenoeg identieke functionaliteit en noemt deze “session playbacks”. Middels filtering op bijvoorbeeld device , browser of locatie kunnen individuele recordings bekeken worden.

Ten slotte bevat Hotjar tools om feedback te vergaren en enquêtes uit te zetten. Deze functionaliteit ontbreekt in Clarity. Hoewel er meerdere gratis tools zijn om je hierin te voorzien, is het bij Hotjar prettig dat al je feedback in één interface terug te vinden is.

Voor instappers is Hotjar gratis. Ga je meer data verzamelen dan betaal je een maandelijkse fee. Deze is gebaseerd op het aantal pageviews waarop je rapporteert. In de praktijk betekent dit dat Hotjar een kostenloze tool is wanneer je deze voor een kleine website inzet, of incidenteel rapportages wilt instellen op 1 of 2 belangrijke pagina’s. Heb je met grote volumes te maken of zet je de tool voor een groep klanten in? Dan zul je al snel een abonnement af moeten sluiten. Daarmee is het gratis alternatief van Microsoft al snel een serieuze concurrent.

Microsoft Clarity Ervaringen

Na de aankondiging van Clarity ben ik aan de slag gegaan voor het opzetten van een kleine test. Registratie is binnen een minuut voltooid. Je maakt daarbij ook direct je eerste project aan. Een stukje Javascript dat op de te analyseren website geplaatst moet worden, vind je inclusief instructies voor bijvoorbeeld Google Tag Manager in je project.

Is de tag geplaatst, dan kun je Clarity koppelen aan Google Analytics. Ook dit proces wordt duidelijk uitgelegd en is binnen een minuut voltooid. Met deze koppeling link je Analytics sessies aan Clarity playbacks. Afwijkende bezoeken kun je dus direct opsporen en analyseren.

Na enkele uren zag ik de eerste data verschijnen. De interface is simpel: bovenin beeld kies je je project (website). Per project zie je een dashboard met inzichten, recordings, heatmaps en settings. Vooral het dashboard komt op mij sterk over. Dit start met de genoemde dead clicks, rage clicks en excessive scrolling. Verder worden meer algemene gebruikers- en websitedata in kaart gebracht. Vanuit ieder datapunt klik je direct door naar bijbehorende recordings.

Microsoft Clarity interface
Demo van Microsoft Clarity

De demo die Microsoft biedt zegt waarschijnlijk veel meer dan deze beschrijving. Al met al is mijn eerste indruk zeer goed. Snelle registratie, snelle installatie, een heldere interface en een bruikbaar dashboard als startpunt van je analyse. De toekomst zal moeten bewijzen of ook de kwaliteit van recordings en data van het gewenste niveau is. En natuurlijk of deze tool inderdaad gratis blijft. Hotjar heeft er inderdaad een geduchte concurrent bij, ik ben benieuwd naar hun reactie.


Over mij

Justin van Heesch

Freelance online marketeer met 10 jaar ervaring, specialisme in SEA. Ervaren in strategie en uitvoering aan bureau- en klantzijde.

Vuvero Verbeter uw vindbaarheid en rendement online

Recente berichten

Archieven

Categorieën