Vuvero Verbeter uw vindbaarheid en rendement online

Deze Google Data Studio dashboards geven je direct nieuwe inzichten

D

Google Data Studio is een geweldige rapportagetool. Steeds meer databronnen kunnen gekoppeld worden en met wat trial and error kun je zelf dashboards naar eigen smaak inrichten. Juist omdat er steeds meer mogelijkheden zijn, kan Data Studio wat overweldigend zijn. Het werken met vooropgezette dashboards waar jij simpelweg je eigen databronnen aan koppelt, kan dan een oplossing zijn. Google biedt zelf een zeer ruim aanbod bruikbare dashboards via de Data Studio Report Gallery. In deze blog introduceer ik een aantal onmisbare dashboards die je direct inzichten geven waar je echt mee aan de slag kunt.

Ad type performance

Veel Google Ads accounts zitten nog vol in de transitie van expanded text ads naar responsive search ads. Waar laatstgenoemde advertentievariant vaak een weifelende start kent, zal deze het op langere termijn vaak beter doen dan de oude advertentievariant. Analyse daarvan is niet altijd even makkelijk. Immers, buiten de overall prestaties wil je bijvoorbeeld ook de zichtbaarheid per variant monitoren. En misschien draaien er ook nog reguliere text ads in je account.

Het Ad type performance dashboard maakt in één opslag duidelijk welk advertentietype in welke mate aanwezig is en hoe de balans tussen kosten en conversies is. Vervolgens worden metrics als impressies, doorklikratio en conversieratio ook naar apparaat en kliktype (call, sitelink, etc.) gesegmenteerd. Ook geeft dit dashboard inzichten in afkeuringen per advertentietype en je RSA advertentiekwaliteit. De volgende tabbladen in de rapportage bieden met name inzicht in het historische verloop van de prestaties, waarbij je het datumbereik zelf instelt. Met filters bovenin het dashboard kun je alle metrics ook op campagneniveau bekijken. Zeer bruikbaar dus voor iedereen die gebruik maakt van Google Ads.

Bekijk hem hier: ad type performance dashboard

Auction Insights summary

Je concurrentie is een van de factoren in jouw eigen succes. Een stijgende CPC of dalende impression share is makkelijk te verklaren door een nieuwe of agressief biedende concurrent. En dus is het Auction Insights rapport in Google Ads erg waardevol. Maar zowel de Google Ads interface als de bijbehorende rapportagefunctie kennen hun beperkingen. Data Studio biedt uitkomst: een realtime rapportage waarin je de trends in zichtbaarheid ten opzichte van concurrentie snel inzichtelijk hebt.

De auction insights summary geeft snel inzicht in alle auction insights metrics, per concurrent. Door alle data in grafiekvorm weer te geven, zie je snel waar de ‘druk’ op jouw account vandaan komt. Middels de tabbladen is data vervolgens te segmenteren op campagne, advertentiegroep, zoekwoord en apparaat. Het enige wat ik hier nog mis is een grafiek met daarin de ontwikkeling van zichtbaarheid over een bepaalde periode. Wel geeft het tabblad “Day wise auction details” data op dagniveau zodat je in principe alle concurrentiedata uit een tabel af kunt lezen.

Bekijk hem hier: search auction insights summary
Of check de Shopping variant: shopping auction insights summary

Facebook Ads report

Facebook Ads is een geweldig advertentieplatform. Eenvoudig op te zetten, veel inzichten over je doelgroep en veel kansen om je creatief te onderscheiden. Eén ding dat mij altijd tegenstaat is de rapportage. Hoewel je zelf veel aanpassingen kunt doen, komt deze op mij altijd heel gefragmenteerd en rommelig over. Data Studio heeft dan ook zeker meerwaarde voor je Facebook Ads rapportage. Verbind je Facebook Ads account aan Data Studio en je creëert eenvoudig een overzicht dat je meer inzichten biedt dan Facebook’s eigen rapportage.

Omdat Facebook campagnes met hele uiteenlopende doelstellingen kunnen worden ingezet, is het moeilijk het perfecte template te benoemen. Maar natuurlijk kun je op basis van een template verder gaan werken aan iets dat goed aansluit bij jouw behoeften. Het Facebook Ads template report helpt je op weg met onder meer een snelle weergave van key metrics en en je performance per campagne. Over smaak valt niet te twisten, maar heel functioneel is de achtergrondkleur ook niet – deze zou ik dus vervangen door een witte variant.

Je vindt het template hier: Facebook Ads template report
Voor alternatieven zoek je eenvoudig in de report gallery

Meer Data Studio dashboards?

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer bruikbare Data Studio dashboards. Mocht ik ze tegenkomen, dan voeg ik ze toe aan deze blog. Zelf een tip? Neem zeker even contact op.

Over mij

Justin van Heesch

Freelance online marketeer met 10 jaar ervaring, specialisme in SEA. Ervaren in strategie en uitvoering aan bureau- en klantzijde.

Vuvero Verbeter uw vindbaarheid en rendement online

Recente berichten

Archieven

Categorieën